Ako ochrániť tvár futbalistu v zime?

Ako ochrániť tvár futbalistu v zime?

Koža je dôležitým, pomerne zložitým, najväčším a vývojovo najstarším telesným zmyslovým orgánom. Plocha kožného povrchu je u dospelého hráča od 1,5 do 2 m2 a hmotnosť kože (váha) tvorí približne 20 percent jeho celkovej hmotnosti. Tá sa niekedy pohybuje až okolo 15 kilogramov. Jej hrúbka sa mení v závislosti od veku, pohlavia a samozrejme výživy jednotlivca. Hrúbka podkožného tkaniva je najtenšia na viečkach, ale na niektorých miestach tela (napr. brucho, boky) môže u ľudí s nadváhou dosiahnuť aj 10 cm. Farba kože je výslednicou spolupôsobenia viacerých faktorov, ako napríklad hrúbky kože, rozloženia hnedého kožného pigmentu – melanínu, od farby podkožného tkaniva (žltšia farba podkožného tuku ukazuje na výraznejšiu prítomnosť karoténu, červenšiafarba závisí od množstva a stupňa nasýtenia hemoglobínu – krvného farbiva kyslíkom, pokiaľ je prítomnosť väčšieho množstva redukovaného hemoglobínu, tak je farba modrasto červená). Suchá koža je priesvitnejšia, preto je tmavšia a nažltkastá.Koža plní mnoho funkcií. Je dôležitým ukazovateľom množstva telesných tekutín aj telesnej teploty a prostredníctvom mazových a potných žliaz sa zúčastňuje na látkovej výmene a dýchaní. Sú v nej prítomné zakončenia nervových vlákien – receptory, ktorými koža zaznamenáva množstvo podnetov rôzneho druhu a intenzity. Receptory sú prispôsobené na prijímanie dotyku, chladu, bolesti, pálenia, hmatu, tlaku a podobne. Dôležité sú tiež erotogénne stimuly (miesta sexuálnej dráždivosti), ktoré koža sprostredkuje. Na koži sa prejavujú aj mnohé vnútorné choroby (napríklad cukrovka alebo zápal pečene). V ostatnom období najmä vplyvom „pokroku“ civilizácie pribúda množstvo alergických reakcií, ktoré sa prejavujú na pokožke – od tých bežných
vo forme svrbenia a pálenia až po tie najkomplikovanejšie vo forme deformačných príznakov.

Koža svojou formou udržuje určité formy tela. Za pevnosť kože sú zodpovedné kolagénové vlákna v podkoží, za jej pružnosť zase elastické vlákna. Viac elastických vlákien je v mladosti a tým je samozrejme aj výzor kože krajší. Po 25. roku života sa táto elasticita pomaly stráca. Tento proces prebieha približne u každého skoro rovnako, ale všetci si ho môžu – v dobrom alebo zlom slova zmysle – ovplyvniť. Trvalá racionálna výživa so správnym pitným režimom aj pravidelným ošetrovaním pokožky a k tomu zodpovedajúca hmotnosť bez výkyvov smerom hore alebo dolu, je len základným faktorom, ktorý ju udrží sviežu. K tomu pristupujú ďalšie faktory ako : primerané množstvo spánku, ochrana pred extrémnymi klimatickými vplyvmi, denná starostlivosť o kožu (mastnejšia potrebuje odmastiť, suchšia zase opačne), skromné používanie kozmetických prípravkov, vyhýbanie sa opakovaným dlhším pobytom v chemicky škodlivom prostredí (napríklad v zafajčených priestoroch). Vplyv na vzhľad a kvalitu kože majú aj genetické danosti, ale tiež psychické výkyvy.

Zima sa často prejavuje svojou zničujúco chladnou silou, ale človek má pocit, že dobrým oblečením jej pôsobenie likviduje. Často však pri tom zabúda na svoju tvár, ktorá je pokrytá veľmi citlivou a na všemožné podnety vnímajúcou pokožkou. Nadmerný a dlhotrvajúci chlad tento krehký kryt obličaja poškodzuje dosť výrazne a často vzniká omrznutie. Vplyvom podchladenia dochádza totiž ku akoby kŕčovitému stiahnutiu (spazmu) kožných ciev, rýchlej devastácii ich stien a v tvári prebiehajúcich podkožných nervov. Rozsah poškodenia závisí od dĺžky doby pôsobenia chladu. Preto, ak stav podchladenia nastane, prvá pomoc sa musí zamerať na šetrné, ale rýchle „odmrazenie“ a obnovenie prietoku krvi v kŕčovito stiahnutých cievach pokožky.

Ako vyzerá omrznutie (omrzlina)? Má tri stupne závažnosti – najprv len začervenanie a bolesť (l.stupeň), potom zbelenie kože, bolesť a mierne zníženie citlivosti (2.stupeň), neskôr až zmodranie (fialovenie), opuch až úplnú necitlivosť (3.stupeň), čo vedie k odumretiu kožného tkaniva. Na zmiernenie následkov omrzlín, a to už v prvom štádiu, ktoré býva často podceňované, je treba urýchlene vyhľadať teplejšie prostredie. Postihnutú časť tváre (najčastejšie sú to ušnice a nos, potom líce) vysušíme uterákom a zabalíme do niečoho teplejšieho (v prípade núdze oplachujeme vodou s maximálnou teplotou 37 až 42 stupňov Celsia – nie horúcou!!!) a môžeme podať liek na lepšie prekrvenie. Žiadne trenie snehom alebo nejakou hrejivou emulziou či krémom! Pokiaľ omrznuté miesto tváre do 20 – 30 minút „nepríde k sebe“ a nezlepší svoje krvné zásobenie (nezružovie), je nevyhnutné vyhľadať lekára. Vzniku omrzlín je možné brániť sa prevenciou.

Pred odchodom na chladný vzduch si opláchneme tvár studenou vodou a osušíme ju. Najrizikovejšie miesta (ale najlepšie celú tvár) dobre ošetríme – okrem špeciálnych krémov proti omrzlinám, ktoré sa dajú kúpiť v ktorejkoľvek lekárni pleťovou maskou s molekulárnym vodíkom podľa nasledujúceho návodu :
1. jednu štvrtinu vodíkovej tabletky HydroGEN Power rozdrvíme v mažiariku
2. pridáme 3 kávové lyžičky AFRODITA H2Ready gélu a dôkladne zamiešame
3. po úplnom rozpustení nanesieme vzniknutý gél na tvár a oblasť krku
4. necháme pôsobiť maximálne 20 minút
5. potom môžeme gél z pleti zmyť

Podstatné je, aby bola pokožka mastnejšia, vlhšia a vláčnejšia. Hlavu kryje teplá čiapka hlboko stiahnutá do čela (prípadne kombinovaná s čelenkou) a podľa možnosti si chránime bradu aj ústa vysokým šálom. Krémy a maste, na ktoré sme zvyknutí, nosíme počas dlhšieho pobyt vonku (lyžiarska túra či dlhá prechádzka) vždy pri sebe a pokožku kontinuálne premasťujeme. Je to jednoduchý recept, ale asi najúčinnejší – naša tvár je potom svieža a netrpí veľmi ani v najväčších mrazoch.

Po návrate zvonku môžeme využiť kúpeľ s molekulárnym vodíkom podľa návodu:
1. pripravte si kúpeľ pri teplote do 37 °C
2. do kúpeľa (vaňa) pridajte 8-10 vodíkových tabliet HydroGEN Power
3. tabletky nechajte rozpustiť
4. odporúčaná doba kúpeľa je 20-30 minút

Molekulárna vodíková SPA pedikúra a manikúra:
1. do vaničky s vodou do 37 °C pridajte 3-5 vodíkových tabliet HydroGEN Power
2. tabletky nechajte rozpustiť
3. odporúčaná doba kúpeľa nôh je 20-30 minút

Kúpele vo vode s molekulárnym vodíkom pôsobia priaznivo aj na širokú škálu kožných ochorení, ako psoriáza, ekzémy, zápalové ochorenia kože a napomáha zahladeniu jaziev. Vodíková voda hydratuje a omladzuje pokožku. Molekulárna vodíková SPA pedikúra a manikúra má rovnaké účinky ako kúpele vo vodíkovej vode – napomáha ku zlepšeniu kvality nechtov a posilňuje ich rast. Masáž s molekulárnym vodíkom je veľmi vhodná v zimnom období pre futbalistov s každodennou námahou pohybového aparátu, kedy namasírovanie molekulárnym vodíkom znižuje vznik zápalových procesov vo svaloch a kĺboch, zlepšuje prekrvenie aj cirkuláciu krvi a naštartuje odplavovanie nahromadených odpadových látok.

MUDr. Pavel Malovič